Stosowanie diety, czy to w celu stracenia zbędnych kilogramów, czy po prostu dla zdrowia, wcale nie musi oznaczać konieczności stosowania określonej diety, co zwykle jest kłopotliwe, nie zawsze odpowiada posiadanym preferencjom, a także nierzadko wymaga dużych kosztów. Dużo lepiej jest więc w wielu przypadkach kierować się po prostu zasadami zdrowego żywienia.
Co jest zdrowe, a co nie?
Na temat zdrowego i niezdrowego jedzenia mówi się w przestrzeni publicznej tak dużo, że chyba już nikt nie ma wątpliwości co do tego, co jest zdrowe, a co nie. Wiadomo, jakich produktów trzeba wystrzegać się nie tylko wtedy, gdy chce się schudnąć albo ma się schorzenia układu sercowo – naczyniowego – trzeba nie jeść tłuszczu, produktów zwierzęcych, bardzo słonych czy słodyczy. Niezbędne jest też wystrzeganie się używek i słodkich, gazowanych napojów. Wydaje się więc, że zasady te są proste – a nawet stosowanie się do nich nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Stosowanie diety nie oznacza bowiem, że trzeba przyrządzać jakieś specjalne, nieznane do tej pory posiłki, z nie do końca atrakcyjnych składników, w dodatku jadać jałowe, nieprzyprawione pokarmy oraz mało pożywne, zatem stale odczuwać głód. Wystarczy odrobina wiedzy, kreatywności i starań, by nawet zwykłe, codzienne posiłki uczynić zdrowszymi. Wystarczy zamieniać niektóre produkty na inne, na przykład czerwone mięso na drób i ryby, z niektórych posiłków odrzucać pewne składniki, na przykład maślaną omastę zastępować olejem roślinnym, a do innych – dodawać zdrowe składniki, jak orzechy czy ziarna. Nie zajmuje to też wiele czasu, nie pozwala odczuwać głodu oraz umożliwia przynajmniej częściowe zachowanie swoich nawyków żywieniowych oraz spożywanie tego, co się lubi. Na diecie nie trzeba nawet całkiem rezygnować ze słodyczy! Dobra, gorzka czekolada, z dużą zawartością kakao, jest doskonała dla zdrowia, a sklepowe ciasteczka można zastąpić własnoręcznie upieczonymi, z płatków owsianych, ziaren i suszonych owoców.
Co jeść, by było lekko, ale pożywnie?
Dla osób chcących odżywiać się zdrowo i lekko szczególnie problematyczne mogą być posiłki na ciepło, zwłaszcza obiad. Wiadomo, że jest to główny posiłek w ciągu dnia, musi być więc odpowiednio wartościowy i pożywny. Niestety, Polacy nie mają w tym zakresie dobrych nawyków, gdyż polski obiad to przede wszystkim kotlet lub inny kawałek zwykle tłustego, smażonego mięsa, z towarzyszeniem kalorycznych i raczej mało bogatych w składniki odżywcze ziemniaków. Często można więc zastanawiać się, jak przygotować dietetyczny obiad przepisy mogą zaś budzić obawę, że posiłek złożony na przykład z kaszy z warzywami wcale nie będzie pożywny. Nic bardziej mylnego! Zdrowe produkty, jak na przykład pełne ziarna, często są dużo bardziej sycące niż tzw. puste kalorie, a tym bardziej właśnie węglowodany, które przez długi czas uwalniają energię.
Poza tym, by jadać zdrowe obiady, nie trzeba od razu przyrządzać czegoś zupełnie nowego, można nawet tradycyjne posiłki uczynić zdrowszymi, na przykład piekąc mięso (nawet kotlety) w piekarniku zamiast smażąc i jadając ryby zamiast wieprzowiny.